ΠΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 24-10-2016

Συνημμένα:
Download this file (24-10-2016.doc)24-10-2016.doc[ ]77 kB

Ο Δήμος

Βασικά χαρακτηριστικά του Δήμου Τριφυλίας

Γεωγραφικά χαρακτηριστικά

Ο Δήμος Τριφυλίας χωροθετείται στην Νοτιοδυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Νοτιοδυτικό τμήμα της Πελοποννήσου, στο Νομό Μεσσηνίας. Καταλαμβάνει το βόρειο τμήμα του Νομού Μεσσηνίας και
συνορεύει με το Δήμο Πύλου-Νέστoρος στα νότια με όριο το χείμαρρο Σελλά, τους Δήμους Οιχαλίας και Μεσσήνης στα ανατολικά, με όριο την οροσειρά Αιγάλεω, το Δήμο Ζαχάρως του Νομού Ηλείας στα βόρεια, με όριο το ποτάμι Νέδα και δυτικά βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος.

 

Ο Δήμος Τριφυλίας, διοικητικά υπάγεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και είναι ένας από τους έξι Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Οι υπόλοιποι πέντε Δήμοι, είναι οι Δήμοι Καλαμάτας,
Οιχαλίας, Μεσσήνης, Δυτικής Μάνης και Πύλου – Νέστορος. Η έκταση του Δήμου είναι 612 τ. χλμ και ο μόνιμος πληθυσμός του, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 27.373 κάτοικοι. Έδρα του Δήμου είναι η Κυπαρισσία, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 250χλμ από την Αθήνα και 160χλμ από την Πάτρα. Στο Δήμο Τριφυλίας υπάρχουν οι έξι Δημοτικές Ενότητες, Αετού με έκταση 94τ.χλμ, πεδινή,
Αυλώνος με έκταση 112τ.χλμ ορεινή, Γαργαλιάνων με έκταση 122τ.χλμ πεδινή, Κυπαρισσίας με έκταση 101τ.χλμ πεδινή, Φιλιατρών με έκταση 114τ.χλμ, πεδινή και Τριπύλης με έκταση 69τ.χλμ ορεινή.

Η έκταση του Δήμου χαρακτηρίζεται από ποικιλομορφία ανάγλυφη καθώς οι τέσσερεις από τις Δημοτικές Ενότητες που τη συνθέτουν χαρακτηρίζονται ως πεδινές και οι δύο ως ορεινές. Μεγάλη έκταση καταλαμβάνει ο εύφορος και παραγωγικός Τριφυλιακός κάμπος ο οποίος σε συνδυασμό με τις άριστες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στο Δήμο (μεσογειακό κλίμα), δίνει στην περιοχή σημαντικό προβάδισμα στον πρωτογενή τομέα.

Οι φυσικές ομορφιές του ορεινού όγκου, η νήσος Πρώτη, οι προσιτές ακτές και παραλίες του Κυπαρισσιακού κόλπου, οι παραδοσιακοί οικισμοί και η μεγάλης σπουδαιότητας αρχαιολογικοί χώροι συνθέτουν ένα εντυπωσιακό σκηνικό που συμβάλει ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη του Δήμου, όπως αυτή αποτυπώνεται στον τριτογενή τομέα.

Οι Εθνικοί οδικοί άξονες Αθήνα – Τρίπολη – Κυπαρισσία και Πάτρα – Πύργος – Κυπαρισσία, διευκολύνουν αισθητά την πρόσβαση στο Δήμο και λειτουργούν ευεργετικά για την τοπική οικονομία τόσο
με την ευχερή διακίνηση των παραγομένων προϊόντων όσο και της μετακίνησης των επισκεπτών.

 

 Θέση του Δήμου στην Περιφεριακή Ενότητα Μεσσηνίας και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Όσον αφορά στη θέση και το ρόλο του Δήμου Τριφυλίας στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα μπορούσε κανείς να παρατηρήσει ότι, η ένταξή του στην ευρύτερη αυτή χωρική ενότητα δεν έχει προέλθει από έναν οργανωμένο στρατηγικό σχεδιασμό, αλλά έχει προκύψει ως αποτέλεσμα μιας σειράς μεμονωμένων δράσεων υπό τη μορφή έργων που έχουν εκτελεστεί.

Γενικά θα λέγαμε ότι η περιοχή του Δήμου Τριφυλίας, μη έχοντας επιλύσει κρίσιμα ζητήματα υποδομών δεν έχει τύχει, βάσει των χρηματοδοτικών ευκαιριών του παρελθόντος, δίκαιης και ισότιμης
ένταξης στο ευρύτερο γεωγραφικό, χωρικό και οικονομικό περιβάλλον. 

 

Υπηρεσίες Δήμου

Χαιρετισμός Δημάρχου

Αγαπητοί περιηγητές του διαδικτύου,

Σας καλωσορίζω στο νέο ιστότοπο του Δήμου Τριφυλίας με την ελπίδα και την πίστη ότι η επικοινωνία μας θα γίνει πληρέστερη, πιο αποδοτική, ωφελιμότερη, άμεση και αποτελεσματική προς ένα κοινό σκοπό, να αποκαταστήσουμε το Δήμο μας στη θέση που του αντιστοιχεί και να αναδείξουμε την αξία την οποία εμπεριέχει.

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ανοιχτό παράθυρο επικοινωνίας στους πολίτες, ελκυστικό και φιλόξενο, εύκολο και χρηστικό ώστε να έχουμε στο σύγχρονο κόσμο και μια άλλη “αγορά” όπου θα λειτουργούμε.

Να γίνει ένα πολύτιμο εργαλείο στην Ενημέρωση και τη Γνώση. Στην Παράδοση και τον Πολιτισμό. Στη Δράση και τον Εθελοντισμό. Στην Αλληλεγγύη και την Κοινωνική Συνοχή. Στην Ιστορία και την Εξέλιξη. Στη Δημιουργία και την Καινοτομία. Στην Παραγωγή και την Εμπορικότητα.

Να υποστηρίζεται η Διαφάνεια και να προβάλλονται οι δραστηριότητες του Δήμου και των ενεργών πολιτών.

Να εξυπηρετούνται οι πολίτες και να διευκολύνεται η λειτουργία του Δήμου μας.

Την προβολή αυτού του ιδιαίτερου τρόπου και τόπου που προσδιορίζει την Τριφυλιακή κοινωνία μας.

Δήμαρχος Τριφυλίας

Παναγιώτης Α. Κατσίβελας

Δήμαρχος

Η εν λόγω περιοχή βρίσκεται σε διαδικασία ενημέρωσης.

TOP