Περιστεριά – Ονειρική βραδιά στην πανσέληνο

Η πρόσκληση και η συνέντευξη τύπου για πληροφορίες σχετικές με  την εκδήλωση.
Προσέλευση πάνω από κάθε προσδοκία ...πάνω από 700 άτομα.

 

Συγκίνηση, θαυμασμός και αποφασιστικότητα για να αναδειχθούν οι «Μυκήνες της Δυτικής Πελοποννήσου»

Ρίγη συγκίνησης, χαμόγελα θαυμασμού και υπερηφάνεια για τον πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ιστορίας μας, πλημμύρισε προχθές ο αρχαιολογικός χώρος της Περιστεριάς Τριφυλίας, που άνοιξε τις πύλες του στο κοινό, σε μια ονειρική βραδιά στην πανσέληνο. Η εκδήλωση που διοργάνωσαν ο δήμος Τριφυλίας, η Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, για την ανάδειξη των «Μυκηνών της Δυτικής Πελοποννήσου», στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς περισσότερα από χίλια άτομα από ολόκληρη τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο, ακόμα και από διάφορες γωνιές της χώρας, έσπευσαν να την παρακολουθήσουν.

 

Όλοι απόλαυσαν την πανσέληνο στην Περιστεριά, με τις υπέροχες μελωδίες από το κουιντέτο χάλκινων πνευστών «ΜΕΤΑΛΛΟΝ» της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, δηλώνοντας την αποφασιστικότητά τους, να συνδράμουν καθένας από το μετερίζι του, ώστε να αναδειχθεί ο σπουδαίος αυτός αρχαιολογικός χώρος. Όπως έχουμε σημειώσει, η Περιστεριά, καρτερικά περιμένει την αξιοποίηση και προβολή της, καθώς αποτελεί έναν εντυπωσιακό και σημαντικότατο αρχαιολογικό χώρο, με σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα. Οι ανασκαφές στην περιοχή ξεκίνησαν το 1960 με ’65 από το μεγάλο αρχαιολόγο Σπυρίδωνα Μαρινάτο, υπό την εποπτεία της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών. Ακολούθησε το ’76 – ’77 με ανασκαφικές έρευνες ο καθηγητής Γεώργιος Κορρές. Εκτός από τους μεγαλειώδεις τάφους, στο φως ήρθαν και σπουδαία ευρήματα και μάλιστα χρυσά. Απαιτείται άμεσα να γίνει στερέωση και αναστύλωση των τάφων και να επικαιροποιηθεί η μελέτη αξιοποίησης που εδώ και πολλά χρόνια έχει γίνει από τη ΝΑΜ.

Η μοναδική εμπειρία της συμμετοχής στην προχθεσινή εκδήλωση ξεκίνησε με ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο από τον ίδιο τον υπεύθυνο των ανασκαφών, καθηγητή της Προϊστορικής Αρχαιολογίας Γεώργιο Κορρέ, έχοντας δίπλα του τον ακούραστο εργάτη των ανασκαφών, Γεώργιο Παναγίτσα, από του Μύρου. Ο δήμος Τριφυλίας τίμησε για την προσφορά του τον κ. Κορρέ, απονέμοντάς του ο δήμαρχος, Παναγιώτης Κατσίβελας, το Αριστείο Γραμμάτων και Επιστημών το οποίο φέρει το έμβλημα της Γλαύκας της Περιστεριάς, ενώ ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης, Γιάννης Κατσούλας, απένειμε Αριστείο Παράδοσης και Πολιτισμού στον εργάτη των ανασκαφών, Γεώργιο Παναγίτσα, τιμώντας στο πρόσωπό του όλους τους εργάτες των ανασκαφών του αρχαιολογικού χώρου. Η βραδιά συνεχίστηκε με συναυλία, υπό το φως του ολόγιομου φεγγαριού, από το κουιντέτο χάλκινων πνευστών «ΜΕΤΑΛΛΟΝ» της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, όπου το κοινό αφέθηκε στις μελωδίες και ταξίδεψε ονειρικά.

 

Σημειώνεται πως, ο υπεύθυνος των ανασκαφών, καθηγητής της Προϊστορικής Αρχαιολογίας Γεώργιος Κορρές, ευχαρίστησε τον κόσμο για τη συμμετοχή του, τονίζοντας τη σημασία της ανάδειξης του αρχαιολογικού μας πλούτου ώστε να καταστεί δυνατή η καλώς νοούμενη αξιοποίησή του με απώτερο στόχο να επιδιωχθεί η ανάπτυξη του τοπικού πολιτιστικού τουρισμού που έχει μεγάλη σημασία για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Ο ίδιος αναφέρθηκε με συγκίνηση στον αρχαιολογικό χώρο της Περιστεριάς, στην ιστορία του, στη σπουδαιότητά του, στις ανασκαφές, στα ευρήματα, καλωσορίζοντας τον κόσμο στην αρχαία Αρήνη, την καρδιά της επικράτειας του Αμυθάωνα, του γηγενούς βασιλιά της Μεσσηνίας. Εκ μέρους των διοργανωτών, ο κ. Κατσούλας ευχαρίστησε το πολυπληθές κοινό για την παρουσία του στο κέντρο της Δυτικής Πελοποννήσου κατά την πρώιμη Μυκηναϊκή περίοδο, εκφράζοντας τη χαρά τους που για πρώτη φορά αναδεικνύεται η Περιστεριά. Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στις «Δυτικές Μυκήνες» και αναφέρθηκε στην απόφαση της Δ.Α. να ξεκινήσει μια καινούργια προσπάθεια που θα βγάλει μεγάλο ιστορικό πλούτο, θα βγάλει πράγματα που θα εντυπωσιάσουν και θα κάνει όλους περήφανους.

«Σ’ αυτή την περήφανη Τριφυλία, σας καλώ και απόψε και σας ευχαριστώ που είσαστε όλοι εδώ», κατέληξε ο κ. Κατσίβελας. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη. Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος, ο αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς, πρώην δήμαρχοι, αρχαιολόγοι, ιστορικοί, η σύζυγος του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, Κωνστάντζα Σμπώκου – Κωνσταντακοπούλου, ο διευθυντής της Costa Navarino, Γεώργιος Χατζηιωσήφ κ.α.

TOP